Een virus
Een virus is een superklein organisme (alleen onder de microscoop zichtbaar) dat zich in levende cellen kan vermenigvuldigen. Ze hebben die andere cel nodig om te kunnen leven (dat is een direct verschil met een bacterie). Virussen veranderen de stofwisseling van de cel waarin ze zich bevinden. Een virusziekte is niet te bestrijden met antibiotica. Toch wordt er soms wel antibiotica gegeven aan een patiënt om bacterieziekten te voorkomen. Doordat het immuunsysteem van het lichaam is afgezwakt, hebben bacterieziekten meer kans zich te ontwikkelen.
Ziektes en aandoeningen
Verkoudheid
- Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Dat wordt veroorzaakt door een virus. Verkoudheid kun je voorkomen door gezond te eten. Elke dag 400 gram groente verlaagt de kans op verkoudheid. Symptomen van verkoudheid zijn niezen, hoofdpijn, keelpijn en oorpijn.
Waterpokken
-
Waterpokken is een kinderziekte met over het hele lichaam vlekjes, blaasjes en korstjes. Bijna iedereen krijgt als kind waterpokken, meestal in de winter of de vroege lente. Eerst wordt je verkouden, vervolgens ontstaan overal op de huid vlekjes en blaasjes, die later verdrogen tot korstjes. Van waterpokken krijg je jeuk en vaak lichte koorts. De korstjes zijn binnen 10 dagen verdwenen, er zijn geen medicijnen om waterpokken sneller te laten genezen.
Koortslip
- Een koortslip is een infectie van de huid op of in de buurt van de lippen. Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus.Het kan ook op andere plekken ontstaan, zoals op de neus. Er ontstaat een plekje dat jeukt, brandt of pijn doet. Het plekje zwelt op, wordt rood en er ontstaan kleine blaasjes. Na één of twee dagen drogen de blaasjes op en ontstaan er korstjes. Na ongeveer een week is de lip weer genezen. Een koortslip komt vaak terug, meestal op dezelfde plaats.